Ziekerder

Dat ik de chemo heb volgehouden vind ik nog steeds een wonder, het was echt gruwelijk. Maar het was ook de enige kans op genezing; als de tumor een beetje zou krimpen door de Folfirinox, zou ik alsnog geopereerd kunnen worden. Een zware operatie, Whipple genaamd, waarbij een deel van mijn alvleesklier, maag, dunne darm, galblaas zou worden verwijderd. En ook was, zelfs na een geslaagde operatie, de kans op terugkeer van de tumor erg groot. Helaas bleek bij de controle scan in het AMC dat de tumor juist iets groter was geworden, een flinke tegenvaller, weg was mijn laatste hoop op genezing, paniek en verdriet streden van binnen om voorrang.
Gelukkig had ik me voor de chemo al op de wachtlijst voor de Nano-knife behandeling in de VU laten zetten, ik kon mee doen met de zg Crossfire studie, waarbij geloot werd tussen Nano-knife en Mri-bestraling, beiden vrij nieuwe, veelbelovende behandelingen. Ik lootte voor de de Mri-bestraling, precies dat wat niet mijn voorkeur had. Maar begreep van de artsen dat het toch echt goede behandelingen waren, met aardig wat levensverlenging als resultaat.
Het bleek een soort video spel te zijn, ik moest doodstil liggen in een Mri scanner en zag via een spiegeltje de tumor in een rood kadertje weergegeven op een beeldscherm. Door middel van mijn ademhaling moest ik de tumor bewegen zodat hij zoveel mogelijk samenviel met een groen kadertje op hetzelfde scherm, zodra dat gelukt was hoorde ik een soort gebrom en vond de bestraling plaats. Het lange stil liggen ging me best goed af, de eerste keer duurde de behandeling 1 uur en 3 kwartier, echt pittig om al die tijd niet te bewegen. Was blij voor alle uren die ik in meditatie, doodstil zittend op een kussen, had doorgebracht, de beoefening kwam nu goed van pas. Na een behandeling fietste ik direct naar de andere kant van de stad, om op eigen kosten een Hyperthermie behandeling te krijgen. Hyperthermie werkt met een soort magnetronstraling, de opgewekte warmte versterkt het effect van de bestraling. Dit komt omdat tumorcellen zich er slechter van kunnen herstellen dan gezonde cellen. De werking is echt wetenschappelijk bewezen en ik vind het dan ook vreemd dat ze niet standaard wordt toegepast als nabehandeling van chemo of bestraling.
Behalve moeheid voelde ik me na de bestralingen alsof ik zware griep had, uitgeput lag ik enkele dagen op de bank, maar in vergelijking met de chemo was het goed te doen. Met steeds tussenpozen van 2 weken heb ik in totaal 5 Mri-bestralingen gehad, was erg blij dat de laatste er op zat. Het vooruitzicht om een tijdje zonder ziekenhuisbezoek door te kunnen brengen was heerlijk, hoefde pas na 3 maanden terug te komen voor een controle-scan, zodat de artsen konden zien of de behandelingen effect hebben gehad.

2018-01-13T20:52:08+00:00 oktober 19th, 2017|